Etsi

Vinkit etäopiskeluun

1. Rauhallinen opiskeluympäristö auttaa keskittymään
Luo itsellesi rauhallinen tila opiskelua varten, oma huone voi olla tähän paras paikka. Voit järjestää tilan niin, että sinun on mukava keskittyä opiskeluun. Koeta sulkea ylimääräiset ärsykkeet pois, kuten puhelin. Voit laittaa sen lentotilaan tai äänettömälle ja katsoa sitä vasta tauon aikana. 

2. Tee selkeät aikataulut ja pidä taukoja
Luo itsellesi selkeä aikataulu päivän ja mahdollisesti koko viikon opintoja varten. Näin tiedät mitä oppiainetta opiskelet milloinkin, voit laittaa myös opiskeltavat sisällöt näkyviin. Jos saat opettajalta päiväaikataulun, etene sen mukaan. Määritä itsellesi selkeät ajat tauoille ja huolehdi että saat riittävästi raitista ilmaa, liikuntaa ja ravintoa. Kävele, voimistele, venyttele: Tämä virkistää aivot!

3. Tiedä, mitä teet! 
Pidä huoli, että olet ymmärtänyt tehtävien sisällön. Voit lukea tehtävänannon useamman kerran. Koeta miettiä, mitä sillä oikein tarkoitetaan. Tarvittaessa kysyä apua opelta, chatissa tai videoyhteydessä. Voit myös pyytää huoltajalta apua, jos hän on saatavilla.

4. Opiskele vuorovaikutteisesti!
Ole yhteydessä muihin oppilaisiin, keskustele, soita videopuheluita, tee yhteistyötä. Yhdessä opiskelu (vaikkakin etänä) voi olla tehokkaampaa, se antaa myös merkityksen tunteen ja sosiaalisen kontaktin. Esitä myös opettajalle kysymyksiä ja tee ehdotuksia, ole aktiivinen!

5. Pilko opittava osiin ja aseta tavoitteita
Jaa opiskeltavat asiat pienempiin paloihin. Näin isoja kokonaisuuksiakin on helpompi ottaa haltuun, pala palalta edeten. Riittää, kun tiedät aina seuraavan askeleen. Huomaat, että kun tieto linkittyy aikaisempaan tietoon, se on helpompi omaksua ja muodostaa kokonaiskuvaa. Näin tieto ei jää irralliseksi vaan se nivoutuu paikalleen kokonaisuuteen. Aseta itsellesi tavoitteita, mitä haluat milläkin tunnilla saada aikaan. Välillä voit katsoa taaksepäin ja huomata mitä kaikkea olet jo oppinut ja saanut tehtyä. Tämä antaa voimia jatkaa taas eteenpäín!

6. Onnistuminen antaa motivaatiota 
Kun huomaat opintojesi sujuvan ja pääset eteenpäin, tämä vahvistaa itseluottamustasi ja opiskeluun on helpompi ryhtyä. Jos kohtaat ongelmia, etkä pääse eteenpäin, mieti kaikessa rauhassa. Keksit kyllä keinon löytää ratkaisu tai kiertää ongelma. Joskus auttaa, kun teet muita tehtäviä välillä. Aivosi ja alitajuntasi saattaa silti työstää pulmaa ja ratkaisu saattaa löytyä siihen kuin itsestään. Ole aktiivinen, mieti asiaa eri näkökulmista, varmista että ymmärsit tehtävänannon, kysy neuvoja muilta. Sinnikkyydellä ongelmat kyllä ratkeavat, tavalla tai toisella. Ja onnistumiset lisäävät motivaatiota, tässä tapauksessa halua oppia uutta. 

Lähde: Erja Sandbergin webinaari Etäopetukseen tukea.